Milyen iparágak profitálhatnak az IoT-ból?

2021.02.14 / Balázs / 5 perc

Az IoT számára a legalkalmasabbak azok a szervezetek, amelyeknek előnyös lenne az érzékelőeszközök üzleti folyamataikban történő használata.

Gyártás

A gyártók versenyelőnyre tehetnek szert a gyártósor-figyelés használatával, hogy lehetővé tegyék a berendezések proaktív karbantartását, amikor az érzékelők egy közelgő hibát észlelnek. Az érzékelők valóban képesek mérni, ha a termelési teljesítmény sérül. Az érzékelők riasztásai segítségével a gyártók gyorsan ellenőrizhetik a berendezés pontosságát, vagy kivonhatják a gyártásból, amíg meg nem javítják. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára a működési költségek csökkentését, jobb üzemidő elérését és az eszköz teljesítményének kezelését.

Autóipar

Az autóipar felismeri az IoT alkalmazások használatának jelentős előnyeit. Az IoT gyártósorokon történő alkalmazásának előnyein túl az érzékelők észlelni tudják a már úton lévő járművek közelgő meghibásodásait, és részletekkel és ajánlásokkal figyelmeztethetik a vezetőt. Az IoT-alapú alkalmazások által összegyűjtött összesített információnak köszönhetően az autóipari gyártók és beszállítók többet megtudhatnak arról, hogyan tartsák fenn az autókat és tájékoztassák az autótulajdonosokat.

Szállítás és logisztika

A szállítási és logisztikai rendszerek számos IoT-alkalmazás előnyeit élvezik. A készletet szállító személygépkocsik, teherautók, hajók és vonatok flottái az IoT érzékelő adatainak köszönhetően az időjárási viszonyok, a jármű rendelkezésre állása vagy a vezető elérhetősége alapján átirányíthatók.

Maga a leltár felszerelhető érzékelőkkel is a nyomon követés és a hőmérséklet-ellenőrzés ellenőrzéséhez. Az élelmiszer-, ital-, virág- és gyógyszeripar gyakran hőmérséklet-érzékeny készletet tart, amelynek nagy haszna lenne az IoT-ellenőrzési alkalmazásokból, amelyek riasztásokat küldenek, amikor a hőmérséklet emelkedik vagy csökken a terméket fenyegető szintre.

Kiskereskedelem

Az IoT alkalmazások lehetővé teszik a kiskereskedelmi vállalatok számára, hogy kezeljék a készleteket, javítsák az ügyfélélményt, optimalizálják az ellátási láncot és csökkentsék a működési költségeket. Például a súlyérzékelőkkel ellátott intelligens polcok képesek RFID-alapú információkat gyűjteni és az IoT platformra elküldeni az adatokat, hogy automatikusan figyelemmel kísérjék a készletet és riasztásokat indítsanak, ha az elemek kifogynak. A Beacons célzott ajánlatokat és promóciókat juttathat el az ügyfelekhez, hogy vonzó élményt nyújtsanak.

Állami szektor

Az IoT előnyei a közszférában és más szolgáltatásokkal kapcsolatos környezetekben hasonlóan széles körűek. Például az állami tulajdonban lévő közművek az IoT-alapú alkalmazásokat használhatják arra, hogy értesítsék felhasználóikat tömeges kiesésekről, sőt a víz-, áram- vagy csatornaszolgáltatások kisebb megszakításairól is. Az IoT-alkalmazások gyűjthetnek adatokat a kimaradás köréről, és erőforrásokat telepíthetnek, hogy a közszolgáltatók nagyobb sebességgel tudjanak kilábalni a kiesésekből.

Egészségügy

Az IoT eszközfigyelése számos előnnyel jár az egészségügyi ágazat számára. Az orvosoknak, az ápolónőknek és a háziorvosoknak gyakran tudniuk kell a betegsegítő eszközök, például a kerekesszékek pontos helyét. Ha a kórház kerekes székeit IoT érzékelőkkel látják el, akkor az IoT eszközfigyelő alkalmazásból nyomon követhetők, így bárki, aki keres, gyorsan megtalálja a legközelebbi elérhető kerekesszéket. Számos kórházi eszköz nyomon követhető így az egyes osztályok fizikai eszközeinek megfelelő felhasználása és pénzügyi elszámolása érdekében.

Általános biztonság minden iparágban

A tárgyi eszközök nyomon követése mellett az IoT felhasználható a munkavállalók biztonságának javítására. A veszélyes környezetekben, például bányákban, olaj- és gázmezőkben, valamint vegyi- és erőművekben dolgozóknak tudniuk kell egy őket érintő veszélyes esemény előfordulásáról. Amikor IoT szenzor alapú alkalmazásokhoz csatlakoznak, értesítést kaphatnak a balesetekről, vagy a lehető leggyorsabban kimenthetik őket. Az IoT alkalmazásokat olyan hordozható eszközökhöz is használják, amelyek figyelemmel kísérhetik az emberi egészséget és a környezeti feltételeket. Az ilyen típusú alkalmazások nemcsak segítik az embereket abban, hogy jobban megértsék saját egészségüket, hanem lehetővé teszik az orvosok számára a betegek távfelügyeletét is.


Kapcsolódó cikkek

Mi az IoT eszközkövetés?

2023.07.16 / Balázs / 1 perc

Mi az a Thingful?

2023.06.30 / Balázs / 2 perc

hírek

iot

okosotthon

wifi