Mi az a high-resolution, hi-res audio?

2021.05.06 / Deésy György / 3 perc

Nagy felbontású hang egyenlő hi-res.
Megéri az árát a hi-res?
A zenei világ szűk piaci  résében eltöltött hosszú évei után a nagy felbontású hang, “high-resolution audio” (“hi-res audio”) végre a tömeges ismertséghez ért, köszönhetően  a zeneszolgáltató (Tidal és az Amazon Music HD) szektor és más gyártók (okostelefon, digitális hi-fi alkatrészek)  erőteljes támogatásának.

Szóval miért is kellene foglalkoznunk a hi-res audio-val? Ha a lehető legjobb digitális zenei élményt keressük, vagy legalább is jobb zenei hangzást szeretnénk, mint, ami éppen a rendelkezésünkre áll, akkor mindenképpen foglalkoznunk kell a hi-res audio lehetőségével. Elég elcsüggesztő kilátásaink lehetnek a témában, mert a digitális letöltési oldalak – mint az Amazon és az iTunes -, és a streaming szolgáltatások – mint például a Spotify -, tömörített fájlformátumokat használ. Egy stúdióban tökéletesen masterelt zeneszám a tömörítés során komoly veszteségeket szenved el és mire a fejhallgatón vagy más hangszórón hallgatjuk már nem az igazi, hiányoznak belőle kódrészletek.
Végeredményben mit is jelent pontosan a hi-res audio, mit jelentenek a különböző fájlformátumok és számok. hol lehet letölteni, vagy streamelni ezeket a jó minőségű fájlokat és milyen eszközre van szükségünk a lejátszáshoz?
Egy veszteségmentes audio termék, ami képes visszaadni még a CD minőségű zenei termékeknél is jobb hangfelvételek hangzásainak teljes spektrumát, azaz a hangstúdióban masterelt zene közeli állapotot. Rögtön gondolhatjuk, hogy ezáltal milyen méretű zenei fájlok jönnek létre. Egy hi-res fájl tipikusan 10 megabyte-nyi méretű. Hamar elfogynak a tárhelyek, és nehezen is tölthető. Köszönhetően azonban a technológiai fejlődésnek most már elérhető áron tudunk terabájtni tárhelyeket vásárolni. Most már több féle nagy felbontású hangfájl típus létezik, természetesen mindegyik kompatibilis valamilyen eszközzel vagy éppen szolgáltatóval.
A Hi-Res Audio eszközök, tehát biztos, hogy tisztábban, élesebben és részletesebben adják vissza a zenét. Úgy is mondhatnánk, hogy az így hallgatott zenei tartalom sokkal közelebb áll az eredeti felvételhez, mint ha más zenei forrásokkal hallgatnánk meg ugyanazt. A FLAC, ALAC, WAV, AIFF és DSD formátumban tárolt zenék – illetve a Hi-Fi körökben használatos SACD -, már nagy felbontású fájlformátumok.
Érdemes tehát a zenerajongóknak körbenéz ni, hogy milyen eszközre van szükségük, hogy ismételten tökéletes hangminőségben hallgathassák kedvenc zenéiket.


Kapcsolódó cikkek

Mi az a hub?

faq    wifi
2021.04.04 / Balázs / 2 perc

Mi az a DNS (tartománynév szolgáltatás)?

2021.09.20 / Balázs / 1 perc

hírek

iot

okosotthon

wifi