Mi az az otthon automatizálás?

2021.08.15 / Balázs / 4 perc

Az otthoni automatizálás úgy határozható meg, hogy intelligens eszközöket használ az otthonában. De ez csak felveti a kérdést, hogy mik azok az okos eszközök. És hogy ezt megválaszoljuk, emlékeznünk kell arra, hogy a hagyományos „buta” készülékek hogyan működnek. Gondoljon például a szokásos izzójára. A be- vagy kikapcsoláshoz fel kell kelni a kanapéról.

Az intelligens izzólámpa (vagy bármilyen okos eszköz) azonban több szempontból is különbözik egymástól.

1. Távirányító. Az otthoni automatizálásban a távvezérlés sokkal fejlettebb, mint amit a szokásos TV-távirányítóval kap. Általában használhatja az okostelefont, ami sokkal kényelmesebb az Ön számára, mert bárhol van ez az eszköz. Nincs állandóan magánál a TV távirányítója, igaz? Ezen felül egyetlen okostelefonjával vezérelheti az összes otthoni intelligens eszközét, például az intelligens érzékelőket, az ajtózárakat, a biztonsági kamerákat és az aljzatokat.

És ebben az esetben a „távirányító” nem csak az izzó néhány méteres irányításáról szól. Gyakran irányíthatja irodájából, vagy akár akkor is, ha a világ túlsó felén tartózkodik.

2. Állapotfigyelő. Tudja, mikor kapcsolja be vagy ki az izzót, mert az okostelefon képernyőjén láthatja annak állapotát. Az intelligens villanykörte gyakran rendelkezik dimmerrel, és még azt is megmondja, mennyire fényes az izzója. Bizonyos esetekben még azt is megtudhatja, mennyit fogyaszt az izzója!

3. Frissítések és értesítések. Az intelligens izzó programozható úgy, hogy értesítse Önt, ha be vagy ki kapcsol. Vagy bizonyos esetekben mondja el, amikor már nem működik megfelelően, ezért ki kell cserélnie. Ha elemeket használ, meg tudja mondani, mikor van szüksége új elemekre.

4. Ütemezés. Ezúttal beállíthatja az intelligens izzót, hogy bizonyos időpontokban be- vagy kikapcsoljon. Akár különféle napirendeket is megadhat.

5. Automatizálás programozása. Intelligens izzója önmagát be- vagy kikapcsolhatja, nem csak egy adott idő alapján. Akkor kapcsolhatja be magát, ha érzékeli, hogy a környezeti fény túl alacsony, ha a közelben van, vagy ha valaki tartózkodik a szobában. És akkor kapcsolhatja ki magát, ha elég világos lesz, vagy ha elhagyja a szobát (vagy a házat).

6. Hálózatépítés. Az otthoni automatizálás számos okos eszközből álló rendszert foglalhat magában, így az izzója párhuzamosan működhet más eszközökkel. Lehet, hogy sok lámpa párhuzamosan működik, hogy beállítson egy „jelenetet”, így más világítási konfigurációval rendelkezhet, amikor felébred, otthon van egy dátum, vagy filmet néz.

Programozhatja úgy, hogy bekapcsoljon, amikor az ébresztőóra megszólal, vagy ha otthoni biztonsági kamerája észleli a ház körüli mozgást. Akár azt is programozhatja, hogy villogjon, amikor egy fontos üzenetet kap e-mailjén vagy okostelefonján.

Ezek az otthoni automatizálás legalapvetőbb elemei. És sok új elem kerül bevezetésre mindennap. Néhányan bevezették az intelligens eszközök tanulását, így az intelligens eszköz valóban beprogramozhatja magát az Ön igényeinek megfelelően. Mások a hangaktiválást is használják az intelligens eszközökkel való interakcióhoz.


Kapcsolódó cikkek

Az intelligens otthoni energia jövője

2021.06.05 / Balázs / 4 perc

Mik az okos otthon hátrányai?

2021.03.02 / Balázs / 2 perc

hírek

iot

okosotthon

wifi