Hogyan működnek az okos otthonok ?

2021.03.22 / Balázs / 4 perc

Az intelligens otthon eszközei össze vannak kapcsolva, és egy központi ponton keresztül érhetők el – okostelefonon , táblagépen, laptopon vagy játékkonzolon keresztül. Ajtózárak, televíziók, termosztátok, otthoni monitorok, kamerák, lámpák és még olyan készülékek is, mint például a hűtőszekrény, egy otthoni automatizálási rendszeren keresztül vezérelhetők. A rendszer telepítve van egy mobil vagy más hálózati eszközre, és a felhasználó időbeosztást hozhat létre bizonyos változtatások életbe léptetésére.

Az intelligens háztartási készülékek önálló tanulási képességekkel rendelkeznek, így megtanulhatják a ház tulajdonosának ütemtervét és szükség szerint módosíthatják őket. A világításvezérléssel engedélyezett intelligens otthonok lehetővé teszik a lakástulajdonosok számára, hogy csökkentsék az áramfelhasználást, és részesüljenek az energiával kapcsolatos költségmegtakarításokban. Egyes otthoni automatizálási rendszerek figyelmeztetik a lakástulajdonost, ha mozgás észlelhető az otthonban, amikor távol vannak, míg mások közeli helyzetek esetén felhívhatják a hatóságokat – a rendőrséget vagy a tűzoltóságot. A csatlakozás után az olyan szolgáltatások, mint az intelligens csengő, az intelligens biztonsági rendszer és az intelligens készülékek, mind a dolgok internetének (IoT) technológiájának, a fizikai objektumok hálózatának részei, amelyek képesek elektronikus információkat gyűjteni és megosztani.

A biztonság és a hatékonyság az okosotthon-technológia növekedésének fő oka.

Az intelligens otthonok tartalmazhatnak vezeték nélküli vagy vezetékes rendszert – vagy mindkettőt. A vezeték nélküli rendszereket könnyebb telepíteni. Vezeték nélküli otthoni automatizálási rendszer bevezetése olyan funkciókkal, mint az intelligens világítás, a klímaberendezés és a biztonság, több ezer dollárba kerülhet, ami nagyon költségkímélő. A vezetékes rendszereket viszont megbízhatóbbnak tekintik, és általában nehezebb feltörni. A vezetékes rendszer növelheti az otthon viszonteladási értékét . De van egy hátránya – meglehetősen drága. A luxus és vezetékes intelligens rendszer telepítése több tízezer dollárba kerülhet a lakástulajdonosoknak.

A globális otthoni automatizálási piacot 2016-ban körülbelül 24 milliárd dollárra becsülték. Ez a szám várhatóan növekszik, mivel 2022- ig egyre többen kezdik el alkalmazni az intelligens otthon technológiáját, mintegy 53,5 milliárd dollár erejéig . A videoszórakozás várhatóan az intelligens otthoni technológia legnagyobb eleme, majd az otthoni biztonsági és felügyeleti szolgáltatások következnek. Az intelligens hangszóró technológia már sikeresen behatolt az amerikai piacra, ahol a háztartások nagyjából 31% -a használ olyan eszközt, mint az Amazon Echo vagy a Google Nest.
Az intelligens otthonok előnyei és hátrányai
Előnyök

Az intelligens otthoni technológiai rendszer telepítése kényelmet nyújt a háztulajdonosoknak. Ahelyett, hogy különböző eszközökkel vezérelnék a készülékeket, a termosztátokat, a világítást és más funkciókat, a háztulajdonosok mindet egy eszközzel – általában okostelefon vagy táblagép – használhatják.

Mivel hordozható eszközhöz vannak csatlakoztatva, a felhasználók értesítéseket és frissítéseket kaphatnak otthonaik problémáiról. Például az intelligens csengők lehetővé teszik a háztulajdonosok számára, hogy akkor is láthassák és kommunikálhassanak az ajtójukhoz érkező emberekkel, ha nincs otthon. A felhasználók beállíthatják és szabályozhatják a belső hőmérsékletet, a világítást és a készülékeket is.

A létrehozásának költségei az intelligens rendszer, a lakástulajdonosok is részesülhetnek jelentős költségmegtakarítást megtakarítást . A készülékeket és az elektronikát hatékonyabban lehet használni, csökkentve az energiaköltségeket.


Kapcsolódó cikkek

hírek

iot

okosotthon

wifi