Az Apple HomePod Mini egy hőmérséklet és páratartalom mérő szenzort rejt

2021.04.20 / Deésy György / 2 perc

Az Apple HomePod Mini hangvezérlő egy inaktív hőmérséklet és páratartalom mérő szenzort is tartalmaz. Erről azonban az Apple sem tesz említést. A jelenleg inaktív szenzor bekapcsolható az alapszoftver frissítésén keresztül, hogy a hangvezérlő megfigyelhesse és szabályozhassa a helyiség környezeti adottságait.

Meleg és páratartalom

A cikkben említést tesznek egy 1.5 mm2-es négyzetes Texas Instruments, ami a HomePod Mini alján helyezkedik el, közel ahhoz a ponthoz, ahol a betápláló kábel becsatlakozik a hangvezérlőbe. A szenzor elhelyezkedése ad lehetőséget a környezet hőmérsékletének és páratartalmának mérésére. Úgy látszik, hogy a szenzor teljesen a vezérlőbe integrált egység, ami wireless képes vezérelni okos termosztátokat, ventilátorokat, nyílászárókat, a felhasználó igényei szerint.  Feltehetően okos otthon eszközök Apple HomeKit ökoszisztémájában üzemelnének. Vagy egy tucat HomeKit termosztátot ismerünk, de mindegyik működéséhez elengedhetetlen egy mérő szenzor, ami nincs a hangvezérlőbe szerelve.
Amikor 2020 őszén bemutatták a HomePod minit, belépőszintnek tekintették az Apple hangvezérlői közé. Az 52.000 Ft körüli ár a felsőbb kategóriás Apple eszközök közé emeli, hiába az automata szinkronizálás, az Intercom, a Siri kapcsolat, még így is sok más, szélesebb körben használt hangvezérlővel kell versenyeznie, amit az Amazon és a Google gyárt.
Más HomePod fejlesztések nélkül (az Apple több HomePod projektet leállított) a HomePod Mini veszi fel a versenyt a potenciális vásárlókért. A szenzort aktiválva azonban olyan hangvezérlőt kapunk, ami felveszi a versenyt az Amazon Echo-val és a Google Nest okos otthon rendszerekkel. A beépített szenzor nyomos funkció lehet a hasonló felszereltségű Echo-val szemben. A Google Nest-nek pedig nincs is beépített szenzora. Mégis az Apple minden eszközét be kell vesse, hogy a hangvezérlők piacon befuttassa a HomePod Minit.


Kapcsolódó cikkek

Az okos otthon

2023.11.27 / Balázs / 3 perc

hírek

iot

okosotthon

wifi