Mi is az a Multiroom Audio?

2021.04.24 / Deésy György / 3 perc

Régebben szimplán felcsavarták a hangerőt, hogy a lakás minden pontján hallani lehessen a zenét.
Napjainkra a hangsugárzás, és a kapcsolódó technológia jelentősen megváltoztatta a multi-room audio-t. Ráadásul a nagyon drága fantasy audio eszközök egészen rövid időszak alatt teljesen megfizethető rendszerekké váltak, melyekkel könnyedén lehet kiépíteni a megfelelő kiváló minőségű összeállítást, ami moduláris,  egyszerűen telepíthető és testre szabható.

Egy multi-rooom audio rendszerben hangszórók, erősítők, AV receiverek képeznek olyan hálózatot, melyet egy appon keresztül, telefonról vagy hangvezérléssel irányítunk. Elméletileg ezek a rendszerek vezeték nélküli rendszerek és akár egy high-end minőségű rendszer is kialakítható.
Ráadásul elég sok gyártó vezeték nélküli hangszórója közül lehet válogatni, olyan multi-room specialistáktól is, mint Bluesound és Sonos Arcam, Bang & Olufsen és Audio Pro, és már a tech óriások is részt kívánnak az asztalnál, mit az Amazon, Apple és Google.
Mindegy, hogy egy teljesen új zenei rendszert akarunk építeni vagy a már meglévő jó minőségű rendszerünket korszerűsíteni a multi-room audio létrehozásával egy vagy akár több vezeték nélküli hangszóróval kell kiegészíteni, felépíteni a zenei birodalmunkat.
Ezek a hangszórók aztán el kezdenek egymással kommunikálni és irányíthatók lesznek egy alkalmazáson vagy telefonon, táblagépen, hangvezérlőn keresztül.
Létre lehet hozni különböző zenei helyiségeket a lakásunkon belül, vagy mindenhol ugyanaz a zene szólhat teljes zenei összhangban.
No igen a rendszer kialakítása előtt érdemes átgondolni, hogy honnan hallgatunk leggyakrabban zenét Apple Music, Spotify és Tidal, esetleg Youtube? Ha nem, hol tároljuk, mekkora adattárolót kell mellé beszereznünk?
A legújabb HiFi vezeték nélküli hangszórók telepítése eszementen egyszerű. Csatlakoztatni kell az eszközöket az elektromos hálózathoz, majd a WiFi hálózathoz egy alkalmazáson keresztül, vagy a kiválasztott kezelő eszközön keresztül már indítható is kedvenc zenénk. A hangszórókat bárhová elhelyezhetők, a legjobb helyet azonban sokszor nehéz megtalálni. Ha a pénztárcánk nem engedi minden helyiségünk behangszórózását, ne aggódjunk a multi-room audio moduláris, így tetszés szerinti tempóban bővíthető.
A multi-room audio  hangszórógyártásban először a már ismert márkák jelentek meg, mint a Yamaha, Sonos, Pure, de hamar csatlakoztak a nagy nevek, mint Bose, Denon, LG, Panasonic, Samsung, Sony, mostanra pedig már az Amazon, Apple és a Google is beszállt a gyártásba.


Kapcsolódó cikkek

Miért van szükségem okos otthonra?

2021.03.26 / Balázs / 2 perc

hírek

iot

okosotthon

wifi