Hogyan válasszunk otthoni automatizálási protokollt 2 rész

2021.07.05 / Balázs / 5 perc

Milyen előnyei vannak a Z-Wave vagy Zigbee használatának a Wi-Fi-vel szemben?

A legszembetűnőbb különbség e protokollok között a csillaghálózat versus hálóhálózati rendszerek. A csillaghálózatban minden eszköznek hatótávolságon belül kell lennie az útválasztóhoz. Nagyobb otthonokban azonban lehetnek Wi-Fi holtpontok, ahol a termékek hatótávolságon kívül lesznek, vagy nehezen telepíthetők.

Vannak olyan Wi-Fi mesh hálózati routerek, amelyek a piacra léptek, hogy enyhítsék ezt a problémát, azonban ezeknek a rendszereknek a költségei meglehetősen drágábbak a hagyományos routerekhez képest.

A háló alapú rendszereknek számos előnye van a csillaghálózatokkal szemben. A legnagyobb előnye, hogy minden eszköz (az akkumulátoros eszközök kivételével) ismétlőként működik a rendszerben. Minden falba épített kapcsoló vagy csatlakoztatható modul az egész otthoni lefedettség érdekében bővíti a hálózatot. Ezenkívül mind a Z-Wave, mind a Zigbee rendelkezik olyan útválasztó rendszerekkel, amelyek segítenek a hálózati forgalomban, így nagyon robusztus rendszert alkotnak.

Mikor szeretné egy háztulajdonos a Wi-Fi-t használni a Zigbee vagy a Z-Wave helyett?

Azoknak a háztulajdonosoknak, akik szeretnék a dolgokat egyszerűen tartani, a Wi-Fi termékeket kell fontolóra venniük. A Wi-Fi termékek nem igényelnek hubot. Egy okostelefonon lévő alkalmazáson keresztül közvetlenül vezérelhetők, és a legalacsonyabb belépési költséggel rendelkeznek a csatlakoztatott otthonba való belépéshez.

Mi a jövő az intelligens otthoni hubok számára?

Az intelligens otthoni hubok nem fognak teljesen eltűnni. Mindig is szükség lesz rájuk, ezért hosszú távon itt maradnak. Ami változhat, az a hubok integrálásának módja, vagyis míg ma a hubot önálló eszközként árulják a rendszereimben, addig a jövő hubja közvetlenül olyan termékekbe lesz integrálva, mint a dugaszolható kapcsolók, TV-k, DVR-ek, routerek stb.

Már ma is vannak olyan eszközök a piacon, mint például az Amazon Echo Dot (4th Gen) hangszóró, amely beépített Zigbee rádióval rendelkezik. Ez a beépített rádió a Jasco Zigbee termékekbe való integrációt olyan egyszerűvé teszi, mint az eszköz csatlakoztatása és az Alexa megkérése az eszközök felkutatására. Ennél egyszerűbb nem is lehetne.
Milyen fejlesztések történtek az intelligens kapcsolókkal kapcsolatban a közelmúltban?

Elég sok fejlesztés történt a Connected Home kapcsolókban, amelyek közül az egyik (a Jasco Products által szabadalmaztatott) lehetővé teszi a falba épített kapcsolók legegyszerűbb telepítését.

A legújabb SimpleWire technológiánk megszünteti annak a bonyolult folyamatnak a meghatározását, hogy melyik fekete elektromos vezeték a terhelés és a hálózati áram. Ez azt jelenti, hogy függetlenül attól, hogy hogyan kábelezi a kapcsolót, az automatikusan konfigurálódik, megkímélve a felhasználót a bonyolult telepítéstől.

Emellett a QuickFit kialakítás 20 százalékkal vékonyabb, mint az előző generációs kapcsolónk, így sokkal könnyebben illeszkedik az elektromos dobozokba.

Egyes intelligens kapcsolók miért igényelnek semleges vezetéket, és mit kell tenni olyan régebbi házak esetében, amelyekben nincs ilyen?

Ez sok fogyasztó számára komoly akadályt jelent, különösen azok számára, akik régebbi lakóházakban élnek. Korábban kevés olyan megoldás volt, amely semleges vezeték nélkül működött volna, azonban az utóbbi időben számos előrelépés történt a modulok elektromos hatékonysága terén, és ezért lehetővé teszik, hogy az intelligens eszköz semleges vezeték nélkül is működjön.
Milyen egyéb trendeket lát az intelligens otthonok iparágában?

A kamerák, legyenek azok biztonsági vagy ajtócsengők, továbbra is uralják a piacot. A világításvezérlés, például az izzók, a fali kapcsolók vagy az intelligens dugaszok mindig szorosan a második helyen állnak.

Az elsődleges igény technológiától függetlenül a könnyű használat. Ez a könnyű telepítést, a könnyű megértést és a könnyű kezelhetőséget jelenti.

Milyen termékekre számíthatunk a jövőben?

Számos, nem csatlakoztatott termékkategóriában piacvezetők vagyunk, és egy nemrégiben végrehajtott átrendeződéssel folyamatban van az Enbrighten Wi-Fi termékcsaládunk bővítése, hogy még több, az otthonokba integrálható termékkel bővüljön.

Amikor azt állítjuk, hogy (szerényen) bővítjük a Wi-Fi termékcsaládot, akkor úgy értjük, hogy egy erős termékcsalád lesz elérhető egy alkalmazás alatt a piacon. A csatlakoztatott otthonnak egyszerűnek kell lennie, és az elkövetkező évek során tett erőfeszítéseinkkel ezt az álmot fogjuk megvalósítani.


Kapcsolódó cikkek

hírek

iot

okosotthon

wifi