Ha otthoni automatizálást használok, biztonságban vannak az adataim?

2021.07.15 / Balázs / 4 perc

Most ez nagyon trükkös téma lehet. A probléma az, hogy amikor olyan eszközök vannak, amelyek csatlakoznak az internethez, akkor eszközei ugyanúgy kiszolgáltatottak a hackeléssel szemben, mint a webhelyek. A jó hír az, hogy erre való képesség meghaladja a legtöbb embert.

A rosszindulatú hackerek behatolhatnak a magánéletébe. Az intelligens tévék és a beltéri kamerák megmutathatják nekik, hogy mi történik otthonában és milyen értékes tárgyakkal rendelkezik. Egyesek akár betörők is lehetnek, és felhasználhatják az információkat az Ön személyes szokásainak és viselkedésének megtekintésére. Lehet, hogy képesek lesznek átvenni az intelligens eszközök irányítását, így vezérelhetik a videokamerákat, és megakadályozhatják, hogy videófelvételeket készítsenek (vagy akár webkameraként működjenek), letilthatják a mozgásérzékelőket és kinyithatják az intelligens ajtózárakat.

Tehát mit tehet? Íme néhány tipp, amellyel biztonságosabbá teheti otthoni automatizálását a hackelés ellen:

  • Biztosítsa az útválasztót nem nyilvánvaló jelszavakkal. Ne csak az útválasztóhoz kapott alapértelmezett jelszót használja. Amikor ezt megteszi, megkönnyíti a hackerek számára a biztonsági rendszerhez való hozzáférést. Ehelyett változtassa meg a jelszót valami nem annyira nyilvánvalóra. Tehát ne használja a nevét, születésnapját, telefonszámát és egyéb általános emlékezetes jelszavakat. Használjon összetett jelszavakat.
    És ha megvan ez a jelszó, gyakran változtassa meg. Módosítsa a jelszavakat az útválasztón, az intelligens eszközökön és az okostelefonon.
  • Tartsa naprakészen az intelligens alkalmazásait. Az alkalmazás frissítései ugyanolyanok, mint az operációs rendszer és a számítógépes programok frissítései. Nem csak új, izgalmas funkciókat és hibajavításokat kínálnak. Gyakran új biztonsági funkciókkal és frissítésekkel is érkeznek. És ellenőrizze, hogy az útválasztó firmware-e is naprakész-e.
  • Tartsa okoseszközeit idegenektől és olyan emberektől, akikben nem bízik. Ez különösen igaz a falakon lévő otthoni kezelőpanelekre.
  • Ha a hackerek elleni biztonság nagyon is gondot okoz, használjon felhőszolgáltatást. Míg egy felhőt is feltétlenül lehet feltörni (még az iCloudot is feltörték, ami az ünnepelt Fappening botrányhoz vezetett ), a felhőszolgáltatás általában robusztusabb biztonsági protokollt alkalmaz, mint bármi, amit otthon használhat. Számos intelligens eszköz már használ felhőszolgáltatást, és itt tárolja ütemezéseit és biztonsági videóit.
  • Ne használjon nyilvános Wi-Fi-t, amikor belép az otthoni automatizálási rendszerbe, mert a hackerek is létrehozhatnak Wi-Fi hálozatott  az Ön információinak megszerzéséhez. Ehelyett érdemes megfontolnia egy mobil adatszolgáltatás használatát, vagy megbizonyosodhat arról, hogy az irodájában a biztonságos hálózatot használja.
  • Csak megbízható gyártókban bízzon. Olvassa el a vásárlói véleményeket, majd nézze meg, melyek a népszerűek. Általában a legnagyobb gyártók és névmárkák által gyártott eszközök a legbiztonságosabb okos-eszközök, amelyeket beszerezhet.

Ez egyesek számára túlreagálásnak tűnhet, de megint csak ezeket a dolgokat nem olyan nehéz megtenni. Nem kell sok ahhoz, hogy otthoni automatizálási rendszerét sokkal biztonságosabbá tegye.


Kapcsolódó cikkek

hírek

iot

okosotthon

wifi