Okos otthon vezérlések, szoftverek alapinformációk

2021.02.28 / Deésy György / 4 perc

Én még emlékszem azokra az időkre, amikor már érintős gombnyomással lehetett csatornát váltani a televíziókon és mekkora szuperság volt, amikor a szüleim megvették az első távirányítós készüléket. Azt hittük a távirányítóknál jobb nem lesz!

Lett! Az okos otthon eszközök és az őket támogató alkalmazások megváltoztatják otthon töltött időnket!
Elképesztő verseny van a fejlesztői piacon. Napról napra készül egy még jobb, még biztonságosabb megoldás, és ez a biztonság nagyon fontos internetes rendszereken keresztül zajló kommunikációban.

Természetesen Android és iOS rendszereken egyaránt működnek, hogy otthonunk automatizálásával az épület minden aspektusát irányítani tudjuk. Ebben persze az a csodálatos, hogy nem vagyunk éppen otthon a telefonunkon keresztül is irányításunk alatt tarthatjuk ingatlanunkat.
Alapvetően kettő féle otthonunkat automatizáló alkalmazás típust különböztetünk meg. Az egy eszközt kiszolgáló single-tasking alkalmazások, amivel például egy lámpát kapcsolunk vagy irányítunk. Ezek nem irányítanak más IoT (Internet of Things) rendszereket és nem is kapcsolhatóak össze más rendszerekkel, csak a velük kompatibilis okos otthon berendezésekkel.

Emellett ott vannak a multifunkciós, multitasking alkalmazások, melyekkel az otthonunkba telepített teljes IoT rendszert, gyártótól függetlenül, irányítani lehet. Nehéz eldönteni, hogy melyiket válasszuk. Ez egy teljesen egyéni döntés.

Természetesen tudom, hogy az IoT rendszerek, berendezések, eszközök nem olcsó termékek, most mégis azt gondolom, hogy a legújabb, legjobb eszközöket kell választani, melyek nagyobb biztonságot is nyújtanak, a legtökéletesebb okos otthon élmény elérése érdekében.
Ami biztos, hogy egy komplex multitasking rendszerhez szükségünk van egy soha nem alvó számítógépre lehetőleg SSD meghajtóval. A szakértők szerint Linux és OSX alatt simán futnak a dolgok, a Windows esetében néha szidhatjuk az alapítót. Azt tapasztalom azonban, hogy a youtube-on már egyre nagyobb mennyiségben érhető el segítő, problémamegoldó video, persze leginkább angol nyelven.

Forráskód tekintetében is bőven van választék. A Zárt forráskódú rendszerek természetesen elterjedtebbek a felhasználói képességek, a számítógépes ismeretek, az alkalmazások, programok és nem utolsó a hibaelhárítási. Probléma esetén kapcsolatba lépünk helpdeskkel és megoldódnak a dolgok.

A legismertebbek:

  • Amazon Alexa App
  • Samsung Smart Homes App
  • Google Assistant
  • Apple HomeKit App

Nem szabad azonban megfeledkezni a nyílt forráskódú appokról. Itt is bőséges a választék az ingyenesen letölthető alkalmazások között. Ezek mögött most már óriási fejlesztői, programozói képességek állnak és a ezeknek az appoknak pontosan az a lényege, hogy zseniális programozói képességekkel bíró fejlesztők álljanak a rendelkezésünkre az alkalmazások fórumain.

A legismertebbek:

  • Openhab
  • Home Assistant
  • Open Motics
  • ioBroker

A lényeg, hogy érdemes körbenézni az alkalmazások között, hogy saját igényeinknek és képességeinknek legmegfelelőbbet válasszuk.


Kapcsolódó cikkek

hírek

iot

okosotthon

wifi