8 fontos, de egyszerű lépés, amivel növelhető az okos otthon biztonsága

2021.03.22 / Deésy György / 6 perc

Időről időre találkozunk olyan új hírrel, melyben azt taglalják, hogy hackerek egy csoport feltört egy okos otthont és személyes adatokhoz is hozzáfértek. Olyan sebezhető pontról is hallottunk már egy-egy rendszer esetében, ami lehetőséget biztosít a gyártónak (vagy akár kiberbűnözőknek), hogy kémkedjenek a felhasználó után. Az okos otthon vezérlő rendszerek és más Internet of Things (IoT) eszközök esetében ezek mind folyamatosan fellelhető információk, ennek ellenére az eszközök értékesítési adatai állandóan emelkednek.

Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy teljesen mindegy milyen gyakran figyelmeztetjük a felhasználókat az okos otthon eszközök biztonsági kérdéseivel kapcsolatban, ezek a szuper eszközök túlságosan is kényelmessé teszik az életet vagy szimplán jó szórakozást biztosítanak. Az most már nyilvánvaló, hogy ezek a technológiák életünk szerves részét képezik.
Hogyan is tehetik az okos otthon technológiák vívmányait felhasználók mégis sokkal biztonságosabbá rendszereiket?

Kettő részes sorozatunkban szeretnénk 8 könnyen alkalmazható és végrehajtható lépést mutatni, amivel jelentősen növelhető az okos otthon kütyük biztonsági védelme:

1. Saját, 10 csillagos jelszó alkalmazása.
A legtöbb eszköz gyári, alapértelmezett jelszóval érkezik. Némely gyártó megköveteli a jelszó-módosítást a hardver/szoftver rendszerbe aktiválása előtt, de nem mindegyik! Az első lépés a biztonság felé, hogy minden felhasználó új, nagy biztonsági szintű jelszóval védi rendszerét a brutális támadások ellen. Az nyilvánvaló, ha egy hacker helyes jelszót talál, azzal a felhasználó más fiókjait is megpróbálja feltörni.
Ez egy teljesen nyilvánvaló, egyértelmű biztonsági pont, mégis nagyon sokan ezen buknak meg először.

Néhány módszer, hogy a jelszavunkat még hacker-álóbbá tegyük:
– 8 karakternél hosszabb jelszót használjunk!
– Nyilvánvaló kombinációktól (születési adat, gyerek neve, házi kedvenc neve, stb…) mentes jelszavat hozzunk létre.
– Használjunk bátran jelszó kezelő alkalmazásokat, rendszereket (Google elég jó és biztonságos) így mentesülünk attól, hogy 18 különböző jelszót kelljen megjegyeznünk.
– Használjunk jelszó generáló alkalmazásokat, melyek biztonságos, teljes random kombinációkat hoznak létre.

2. Lehetővé kell tenni a kétlépcsős hitelesítési eljárást.
Egyre több online oldal, portál, alkalmazás és már okos otthon eszközök is lehetővé teszik felhasználóinak a kétlépcsős azonosítást, mellyel kettő lépésben kell megerősíteni jelszóval védett fiókunkat mielőtt ahhoz hozzáférnénk.
Ha Chromecastot vagy más Google eszközt használunk, aktiválni lehet ezt az azonosítási módszert és akár értesítő emaileket is kérhetünk. Az emailes értesítés tovább növeli biztonságérzetünket még akkor is, ha az adott fióknak csak egy felhasználója van, mivel minden nem biztonságosnak tekintett belépés vagy akár belépési kísérletet követően értesítést kapunk!

3. Ki kell kapcsolni a nem használt funkciókat.
Okos otthon technikák, mint például az Amazon Echo vagy a Google Nest gyakran kerül a hírek középpontjába azzal, hogy a felhasználók tudta nélkül készítenek felvételeket vagy ismeretlen funkciókkal vásároljuk meg, mint például a mikrofon, amit ha akarunk később aktiválhatunk. Az ismeretlen készülék funkciók értelem szerűen veszélyesek lehetnek.
A hangvezérlő természetesen nem veszi folyamatosan a hangunkat, ellenben bizonyos szavak érzékelése révén akár be is kapcsolhat felvétel üzemmódba két ember beszélgetése közben. Ellenőrizni kell a hangvezérlő naplózását és folyamatosan törölni kell az általunk nem jóváhagyott szavakat, mondatokat.
Érdemes lekapcsolni a hangvezérlőt, ha nincs rá szükség. Funkciójuk szerint a hangunkra reagálnak, de vannak olyan esetek is, amikor érdemes az alkalmazáson, telefonon keresztül irányítani a kívánt eszközt, pl egy nagyobb társasági összejövetel vagy beszélgetés esetén.

4. Folyamatosan frissíteni kell a készülékeket.
Mikos is vásároltuk az okos otthon eszközünket? Talán pont olyan régen, hogy a futó szoftverfrissítés már nem minden ponton kompatibilis az operációs rendszerrel, elérkezett a frissítés ideje.
A frissített verziókban mindig találunk valamilyen új funkciót, módosítást is (ezt már az okos telefonokon mindenki megtapasztalta!) Előfordulhat funkció, ami korábban a legkorszerűbb volt némi üzemzavarral, most azonban már standard jellegzetesség, továbbá lehet, hogy érkezett a biztonsági frissítés, ami által még megbízhatóbbá válik a rendszer.
A folyamatos eszköz frissítés, csere másik előnye, hogy manapság már sokkal több gyártó van jelen a piacon, mint néhány évvel ezelőtt. Példaképpen, egyre többen használnak okos dugaljakat az elektromos hálózat használatához, de nem minden gyártó tekinti a rendszer biztonságot elsődleges szempontnak. Érdemes olyan készülékre frissíteni, váltani, aminek a biztonsági megítélése jobb!


Kapcsolódó cikkek

Mi az a CS (Internetkapcsolat-megosztás)?

2021.12.10 / Balázs / 1 perc

A biztonság szerepe az okos otthonokban

2023.11.27 / Balázs / 3 perc

hírek

iot

okosotthon

wifi