2021 év 13 legjobbnak kikiáltott Okos Otthon Eszközei és Rendszerei. 2.rész

2021.04.08 / Deésy György / 3 perc

Előző cikkünkben felvezettük 2021 nemzetközileg legrangosabbnak tekintett IoT termékeinek bemutatását. Lássuk a legjobb rendszereket.

Amazon Alexa

A több százmillió Alexa vezérelt eszközzel és a heti több százmilliós nagyságrendű okos otthon interakcióval (Amazon által hivatalosan publikált adat) kijelenthető, hogy a legszélesebb körben elterjedt okos otthon ökoszisztéma az Alexa.  Használata közismert az okos hangszórókban, de egyre több és újabb okos eszközbe installálják alapból, mint pl. termosztátokba és TV készülékekbe egyaránt.

Alexa lehetővé teszi, hogy okos otthonunk szinte minden részéhez könnyen hozzáférjünk és egyszerűen irányíthassuk eszközeinket. Könnyedén hozzáférhetünk alkalmazásokhoz, mint pl.: Spotify és megkérhetjük, hogy kapcsolja fel a hangulatvilágítást.  Mivel az Amazon rendszere az egyik legelterjedtebb az iparágban, a legtöbb okos termék zökkenőmentesen integrálja, olyan gyártók eszközei, mint a Philips, Samsung, Nest, és Schlage is.  Alexa most már becsukja a garázsajtót, bezárja a bejárati ajtót, és beállítja otthonunk hőmérsékletét.  Ha meg akarunk győződni arról, hogy a megvásárolni kívánt termékünk kompatibilis Alexával keressünk rá a ‘Works with Amazon Alexa’ tagre!

Legvégül kijelenthető, hogy integrálhatósága és kompatibilitása miatt az egyik legjobb választás egy okos otthonnak.

Google Assistant

Ha van trónkövetelője Alexának az a Google Assistant. Talán a Google Assistant kevésbé integrálható, mégis több kérdésre tud válaszolni és talán több parancsot tud teljesíteni, köszönhetően a tulajdonos, a Google, világhálón, a keresőmotorok között betöltött jelentős szerepének. Google Assistant találati pontosságának értéke 92.9% amíg Amazon Alexa 79.8% (ZDNet). Akárhogy is nézzük az Assitsant nyer, amikor az emberek természetes beszédének megértéséhez érünk.
Példának okáért, ha közöljük vele, hogy „Nem szeretem ezt a számot!” a Spotify-on, automatikusan a következő számra lép, míg Alexa közli, hogy a Spotify-on „Nem lehet kedvelni vagy nem kedvelni a zeneszámokat!” Ilyen és ehhez hasonló apróságok végül is a Google irányába terelhetik az érdeklődőket, mivel inkább segítőkész, mint „Szó szerint” értelmező, mint Alexa.
Az Assistant könnyedén kapcsolódik a nagy gyártók eszközeivel, mint a Philips, Belkin, August, Nest, és olyan közedvelt alkalmazásokkal, mint a Spotify és az Uber.

 


Kapcsolódó cikkek

A biztonság szerepe az okos otthonokban

2023.11.27 / Balázs / 3 perc

hírek

iot

okosotthon

wifi