8 fontos, de egyszerű lépés, amivel növelhető az okos otthon biztonsága 2.rész

2021.03.28 / Deésy György / 5 perc

Hogyan is tehetik az okos otthon technológiák vívmányait felhasználók mégis sokkal biztonságosabbá rendszereiket?

Sorozatunk második részének alapmódszerivel tovább növelhetjük rendszereink biztonsági szintjét, aminek köszönhetően nyugodtabban aludhatunk:

5. Folyamatosan ellenőrizni kell a program frissítéseket
Nem kell azon aggódni, ha éppen nem tudjuk megvásárolni a legújabb, legjobb biztonság csomagokat (gyakran árulják ezeket a frissítéseket elég borsos áron). Nagyon gyakran elegendő, ha a futó program/szoftver folyamatos frissítéseit letöltjük, futtatjuk, mert a rendszer-biztonsági tételek általában az állandó programfrissítések tételei között szerepelnek. Minden újonnan elérhető program, ami az újabb funkciókat tartalmazza, a korábbi bugok é biztonsági rések javítását is!
Ezek a javító kódsorok folyamatosan betapasztják azokat a sérülékeny pontokat a programokon, amiket a hackerek keresnek, hogy értékes adatokhoz jussanak vagy éppen csak megfertőzzék rendszerünket. Ahhoz, hogy eszközünk szoftvere folyamatosan frissüljön a rendszerbeállítások között ki kell választani az automatikus frissítési opciót. Ha ez nem lehetséges emlékeztessük magunkat, hogy minden hónapban manuálisan frissítsük a programot.

6. Használjunk VPN-t.
Ha az internet szolgáltatónkkal, bejövő netünkkel, rooterünkkel kapcsolatosan merülnek fel aggodalmak, váltani lehet VPN rendszerre. A VPN (virtual private network/ virtuális magánhálózat) egy zárt, titkosított rendszer, aminek lényege, hogy biztonságos kapcsolatot hoz létre az okos otthon készülékek és az internetkapcsolat között.
A VPN tulajdonképpen láthatatlanná teszi az IP címet. Láthatatlan marad a hackerek előtt az internetes aktivitás és jellemzően nem állnak neki a feltörésnek.

7. Figyelni kell a rendszer adatforgalmát.
Kapunk statisztikát rendszerünktől, a rendszer enrgiafelhasználásáról vagy a legtöbbet játszott zenéinkről az elmúlt időszakban? Elmentjük vagy felhőben tároljuk okos otthonunk adatforgalmát? Ha egyik sem, akkor hova kerülnek rendszerünk adatai és azok biztonságos helyen vannak?
Az okos otthon eszközök használati útmutatójában nem egyszerű kideríteni, hogy a működésük közben keletkezett adatok felhőben vagy az eszközben tárolódnak, esetleg a felhasználóknak fenntartott szervereken.
Abban biztosak lehetünk, akár látható, akár nem, az IoT gyártó cégek igenis gyűjtenek felhasználói adatokat marketing célokra vagy egyszerűen csak azért, hogy a cég értékesebb legyen a nagyobb adat által.
Szóval hogyan is tudják a felhasználók ellenőrizni, az adatgyűjtés módszerét, a tárolást, vagy az adatközlést?
Néhány eszköz lehetővé teszi, hogy a beállításokban a felhőbe másoljuk adatainkat. Mindenképpen az előzőekben említett erősen védett jelszóval, kétszintű engedélyezéssel tegyük biztonságossá a rendszerünket, hogy a hackerek ne férjenek hozzá eszközünkhöz, adatainkhoz.
Ha a beállításokban nem derül ki az adatmentés helye, akkor nincs már hátra, mint a felhasználói szerződést kell végigböngészni vagy akár a gyártónál érdeklődni az adattárolás, mentés, módjáról, helyéről, illetve, hogy adataink titkosítottak-e!
Amennyiben nem szeretnénk, hogy adataink a felhőbe másolódjanak, kapcsoljuk ki ezt a funkciót a beállítások menüpontban, persze, ha van rá lehetőség.
A kérdés azonban továbbra is fenn áll: Hova kerülnek adataink, ha nincsenek a felhőben? Ha nagyon aggódunk, akkor érdemes a gyártóknál érdeklődni a személyes adataink hollétéről. Köszönhetően a szigorú GDPR előírásoknak, biztosan megtalálható a keresett információ.

8. Használjuk csak a legszükségesebb okos otthon eszközöket.
Felesleges a legújabb és legokosabbnak tartott, de saját életünkhöz és otthonunkhoz nem feltétlenül elsődleges kényelmi IoT eszközök használata. Minél kevesebb eszköz csatlakozik az internethez, telefonunkhoz, annál kisebb veszélye a hekkelésnek.
Teljesen felesleges például IoT füstérzékelő használata.
Végül és nem utolsó sorban nincs 100%-os védelem a kiberbűnözők ellen. Szóval, ha az okos otthon technológiák elvarázsolnak bennünket, legyünk elég okosak felhasználásukhoz!


Kapcsolódó cikkek

A legismertebb okos izzók, fényforrások 2021

2021.03.12 / Deésy György / 2 perc

hírek

iot

okosotthon

wifi