Építs okos kertet! Mi is az okos kertészkedés?

2021.05.12 / Deésy György / 3 perc

Amikor az ember ráérez a kertészkedésre, akkor ösztönösen csinálja és egyre jobban, ráadásul élvezi is. Miért ne kertészkedhetnénk okosabban? Milyen is az okos kertészkedés.  A technika, az okos megoldások, nem csupán a telefonoknak, zenéknek, játékoknak biztosít újszerű megoldásokat, élményeket. Az okos megoldásokkal való kertészkedés, időt, pénzt és energiát is spórol nekünk.

Az okos technológia robbanásszerűen fejlődik és ez sok hasznos megoldást eredményez a kertészkedés terén is. Az okos öntöző rendszerektől kezdve, az önvezérlő fűnyíróig a tech nológia már a jelenben van. Sokan ismerik már a növénymonitor technológiát, ami folyamatosan figyeli növényeink egészségi állapotát, a nedvességtartalmat, de az ötletek itt még nem állnak meg. Az okos növény monitorok több típusa létezik már temérdek hasznos funkcióval, akár kezdő kertészeknek. Sok berendezést szimplán a földbe kell helyezni és az eszközök elkezdik az adatgyűjtést a környezetükről: nedvességtartalom, fény aktivitás, levegő páratartalom, még a föld alapanalizálása is a funkciók között lehet. Több készülék képes a talaj tápanyagtartalmának meghatározására. Az okos kertek/beltéri kertek segítségével nemcsak találomra lehet zöldséget, fűszernövényt nevelni. Ezek a jellemzően beltéri rendszerek, teljesen zárt ököszisztémák, melyek a megfelelő fényt biztosítják, automata öntöző rendszerrel, tápanyagutánpótlással, hőmérsékletszabályozással.
Némely kültéri okos öntöző rendszer többre képes, mint az időzített locsolás. Érzékeli az esetleges törést vagy szivárgást a rendszerben, vizet takarítanak meg, igazodnak az időjáráshoz. Bármikor ellenőrizhető és telefonon vagy számítógépen keresztül módosítható a rendszer.
Léteznek már bővülő ültető cserepek, melyek akként tágulnak, ahogyan a növény növekszik.
Temérdek alkalmazás létezik már az eszközök támogatására, több közülük ingyenesen elérhető .
Még fejlesztés alatt, de találkoztunk már az automata, önjáró, manuális robot gyomirtóval is. Elkerülhető a kémiai gyomirtás és ha nincs munkaerő sem , akkor jöhet a robot gyomirtó! Egészen új perspektívák a kertészet szakma jelenében. A jövö még fényesebb látva milyen tempóban fejlődi az IoT életünk minden területén!


Kapcsolódó cikkek

Okos eszközök, az okos konyhában, 2. rész

2021.05.18 / Deésy György / 3 perc

hírek

iot

okosotthon

wifi