Az intelligens otthoni energia jövője

2021.06.05 / Balázs / 4 perc

Az okosotthoni energia kilátásait tekintve az ügyfelek és a rendszer közötti kapcsolat egyre inkább kétirányúvá válik, mivel az ügyfél már nem csupán fogyasztó, hanem a rendszer szolgálatában is áll, és segíti annak zökkenőmentes működését.

Dr. Sarah Darby, az Oxfordi Egyetem Környezeti Változás Intézetének docense és az energiaprogram megbízott vezetője hangsúlyozza, hogy a rendszer szempontjából a hőtechnikai készülékek, például a hűtőszekrények, fagyasztók és különböző fűtőberendezések, valamint az elektromos járművek üzleti modelljeinek fejlesztése mind az ügyfelek, mind a rendszerek számára jelentős előnyökkel járhat.

“Az intelligens otthoni energiaellátás szemléletmódja [annak ellenőrzése], hogy az ilyen típusú készülékek hol helyezhetők üzembe, ugyanakkor úgy gondolom, hogy a keresletoldali válaszadás fejlesztése az ilyen készülékek felhasználásával jelenleg nagy kihívást jelent” – mondja Darby.
Az intelligens otthoni energia kulcsfontosságú összetevői

Az intelligens energiarendszereket a kereslet irányítja, amelyet a kínálat elégít ki, amely egyre inkább változhat, mivel a nemzetek egyre inkább a megújuló energiaforrásokra támaszkodnak. Emiatt egy olyan alapvető eszköz, mint az intelligens mérőműszer, kulcsfontosságúvá válik a kínálat és a kereslet szintjeinek navigálásában, és segít a felhasználóknak abban, hogy tájékozottabb döntéseket hozzanak energiafelhasználásukról.

“Az okos mérő fontos elem ebben, mert kommunikációt kínál. Egy olyan időszakban, amikor a villamosenergia-rendszer egyre inkább kétirányúvá válik, a keresletnek rugalmasabbá kell válnia, hogy erre reagálni tudjon. Az intelligens fogyasztásmérő tehát fontos szerepet játszik, mint interfész az ügyfelek és a rendszerek között” – mondja Darby.

Pilgrim Beart, a DevicePilot IoT szolgáltatásmenedzsment platform vezérigazgatója és társalapítója az okosmérőkön kívül az eszközökbe ágyazott intelligencia és a csatlakoztatott intelligencia szerepét is hangsúlyozza, amikor az intelligens otthoni energia teljes körű kilátásairól van szó.

“Lehet egy nagyon konkrét oka annak, hogy az épületintelligenciát valamibe bekapcsoljuk. De ha egyszer már ott van, akkor az már egy csatlakoztatott eszköz, és akkor elkezdhet interakcióba lépni mindenféle más eszközzel” – mondja Beart.

“Az elektromos autóm vagy az intelligens mérőórám mindkettő a saját egyedi okai miatt csatlakozik az internethez, de aztán olyan dolgokat kezdhetünk el csinálni, mint például az autó feltöltése, amikor olcsó az áram. Ez tulajdonképpen viszonylag triviális dolog, csak egy kis szoftverrel.

“De az ilyen jellegű szolgáltatások nyújtásának megkezdése olyan érzés, mintha már minden nehéz munkát elvégeztünk volna. Most már sok mindent össze tudunk kapcsolni, és ez az, ahonnan a legtöbb érték származik majd.”

Az otthoni fotovoltaika elmúlt 10 évben történt elterjedésével Beart szerint úgy érzi, hogy az elektromos járművek hozzák el a következő nagy változást: “Ami most gyorsan terjed, az az EV-töltés, és a teljesítmény és az energia szempontjából ez nyilvánvalóan nagyon nagy változást jelent az EV-vel rendelkező háztartásokban, ami még mindig csak egy kis százalék, de hirtelen megváltoztatja az utat”.

 


Kapcsolódó cikkek

Mi az a Hálózati központ?

2021.12.05 / Balázs / 1 perc

hírek

iot

okosotthon

wifi