Okos eszközök a konyhában, cikksorozat 1. rész

2021.05.16 / Deésy György / 3 perc

Miért éppen a konyha maradna ki az IoT fejlődési területéről? Ki kell jelenteni, hogy alapból szuper konyha berendezések léteznek, melyek megkönnyítik azok mindennapjait, akik sok időt töltenek a konyhában, mert nagy a család,a házi kosztot részesítik előnyben, gazdaságosabban hozható létre minőségi eledel. És tényleg úgy tűnik mintha napról napra közelebb kerülnénk a sci-fi filmekben látott mindennapokhoz.

Csupán néhány éve volt, hogy a hangvezérlők, mint az Amazon Alexa és a Google Assistant még egyáltalán nem voltak hétköznapi eszközök az otthonokban. Ma már a legkülönbözőbb eszközöket tudjuk hangvezérléssel irányítani, akár egy hűtőszekrényt. Ma már lehet beszélni egy mikróhoz és telefonról irányítani a turmixgépet és már egyáltalán nem furcsa. Ok, talán egy picit. Most már a kedvenc gyorsfőző kukta is lehet okosabb, mint hinnénk.
A varázs konyhához, amit korábban csak elképzeltünk, már nem kell varázslat. Sorozatunkban szeretnénk bemutatni a legmenőbb okos konyhai eszközöket, amiket jelenleg már stabilan működő minőségben lehet beszerezni. A főzés soha nem volt ilyen egyszerű vagy éppen összekapcsolt. Néhány termék ára természetesen még az egekben jár, de ahogy egyre elterjedtebb lesz, az ára is egyre elérhetőbb, ami általánosságban jellemző az okos otthon eszközökre.

Automata serpenyő keverő, időzítővel.
Amennyiben egy recept előírja a folyamatos kevergetést, ez az eszköz a megmentő és közben lehetőség nyílik más munkafolyamatra is.

Otto Automata Érintésmentes Szappan Adagoló.
Ez most a világban zajló pandémia idején már nem is kuriózum. Hozzátéve, hogy ennek a berendezésnek komoly ipari formatervezett külső megjelenése van. Az érzékelő elé/alá helyezve kezünket, megkapjuk a kívánt mennyiségű kézmosót, mosogatószert.

Okos Wifis Gyorsfőző Kukta
A kisebb méretű konyhák tökéletes okos főző eszköze, manapság már teljesen felfejlesztett kivitelben. Nemcsak a gyorsfőző alap képességekkel bír, mint egy általános kukta, de lehet benne lassan főzni, rizst készíteni, gőzölni, joghurtot varázsolni, melegen tartani az ételt és akár hirtelen sütni egy szelet kacsamájat. Legtöbbjük már rendelkezik wifi kapcsolattal, alkalmazással irányítható és Alexa által vezérelhető.

Revolution 2-szeletes villámgyors kenyérpirító
Igen, már léteznek okos kenyérpirítók! A Revolution kenyérpirító készüléke talán a legelső érintőképernyős pirító a forgalomban. Továbbá okos sütő/főző szenzorokkal szerelt eszköz, ami tökéletes pirítja a kenyérszeletet, bagettet, waffelt, de akár a muffint, pont úgy, ahogy mi szeretjük. 15 másodperces újramelegítő funkcióval rendelkezik, arra az esetre, ha kihűlne toastunk.


Kapcsolódó cikkek

A biztonság szerepe az okos otthonokban

2023.11.27 / Balázs / 3 perc

hírek

iot

okosotthon

wifi