Hogyan válasszunk otthoni automatizálási protokollt

2021.06.30 / Balázs / 3 perc

Az okosotthon-eszközök – különösen a hubok és kapcsolók – vásárlásakor elég sok lehetőség van, és érthető, ha a fogyasztók egy kicsit túlterheltnek érzik magukat.

A Wi-Fi-típusú eszközöket elsősorban a téglaüzletekben, valamint az e-kereskedelmi weboldalakon találja meg. Ez elsősorban a vásárlói telepítések egyszerűsége miatt van így. A hub-alapú típusú megoldások (Z-Wave és Zigbee) nagyon dominánsak az elektromos forgalmazóknál, a nagykereskedésekben, valamint az interneten.

Mennyire fontos a fogyasztók számára az ökoszisztéma és a más termékekkel való kompatibilitás?

A fogyasztók ismételten azt kérik, hogy egyetlen alkalmazással mindent lehessen működtetni. Ez visszavezethető arra, hogy a könnyű használat hihetetlenül kívánatos. Nagyon kevés fogyasztó akar több alkalmazást megnyitni.

Egyes fogyasztók továbbra is úgy gondolják, hogy az intelligens termékeket nehéz telepíteni vagy működtetni, és hogy a vásárláshoz műszaki ismeretekre van szükség. Amióta megjelentek a hangalapú asszisztensek, sok termék racionalizálta az ilyen folyamatokat, hogy a bevezetés meglehetősen zökkenőmentes legyen – még a legkezdetlegesebb fogyasztók számára is.

Melyik protokoll lesz a “szabvány” a jövőben?

Ez egy olyan megfoghatatlan kérdés, amelyet a hálózatba kapcsolt otthonok iparágában sokan évek óta próbálnak megoldani. Egész egyszerűen a telepítés típusától és attól függ, hogy ki telepíti őket.

Az átlagfogyasztók számára például a Wi-Fi volt a legelterjedtebb protokoll, mivel a fogyasztók számára könnyen érthető és telepíthető. Míg a hub-alapú rendszerek sok szempontból robusztusabb platformok, amelyek jobban skálázódnak és jobban teljesítenek zajos rádiófrekvenciás (RF) környezetben, ezért az egyéni telepítők többsége ezeket az alternatív szabványokat használja.

A WIFI az intelligens otthonok jövője?

Ahogy az okosotthon-termékek egyre népszerűbbé válnak, a hozzáférhetőség fontos. Míg sokan rájöttek, hogyan integrálhatnak különböző típusú termékeket az otthonukba egy hubon keresztül, addig vannak, akik csak egy egyszerű megoldást keresnek. A Wi-Fi lehetővé teszi az okostelefonos alkalmazáson és az okos hangszórón keresztüli vezérlést, így a felhasználók mindkét világ legjobb tulajdonságait élvezhetik.


Kapcsolódó cikkek

hírek

iot

okosotthon

wifi