Mennyibe kerül az otthon automatizálás?

2021.07.20 / Balázs / 4 perc

A rövid és egyszerű válasz a következő: Attól függ. Íme néhány tényező, amely meghatározza, hogy mennyibe kerül Önnek:

1. Az eszközök száma. Olyan ez, mint a különbség az egész szekrény megvásárlása és a hozzá illő ing és nadrág vásárlása között. Tehát kezdheti szerény költségvetéssel, és vásárolhat pár intelligens izzót vagy intelligens konnektort, vagy komoly beruházást eszközölhet, és az egész házat, beleértve az összes hálószobát és még a konyhát is, intelligens eszközökkel ruházhatja fel.

2. Márkák. Bizonyos szempontból a márkák változást hoznak, akárcsak egy Nike kosárlabdacipő vásárlása, sokkal többe kerül, mint amikor név nélküli márkát vásárol. De néha valóban van értelme, és különösen az otthoni automatizálásban. Egyes márkák jó hírnevet szereztek maguknak, megbízható, könnyen használható és tartós modulokat kínálva.

3. Az eszközök típusai. Az is számít, hogy intelligens izzókat vásárol-e (amelyek általában nagyon kedvező áruak, mindössze 50 dollárért) sokkal drágább készülékekhez, például hűtőszekrényekhez. Az intelligens hűtőszekrények erre jó példa, mivel még a „néma” hűtők is drágák. Ha azonban intelligens funkciókat helyez el egy hűtőszekrényben (például fényképezőgépeket a hűtőszekrényben, így kiderítheti, hogy nincs teje, miközben az élelmiszerboltban tartózkodik), könnyen hozzáadhat még 1000 dollárt az árcédulához.

4. Telepítés. Számos intelligens eszközt egyszerűen telepíthet. De néhányat nagyon nehéz telepíteni. Lehet, hogy az ingyenes telepítés része a csomagnak, de lehet, hogy mégsem. Lehetséges, hogy profi szerelőnek vagy villanyszerelőnek kell fizetnie zsebből.

5. Felhőszolgáltatások. Amikor okostelefonját használja intelligens eszközeivel való kommunikációhoz, gyakran ezt az elosztó gyártója által biztosított felhőszolgáltatáson keresztül teszi (az elosztó az a központi egység, amelyhez intelligens eszközeit csatlakoztatja). Néha ez ingyenes, és néha nem.

Néha havi díjakat igényel a felhőszolgáltatás használata. A legismertebb (ha nem hírhedt ”) példa a felhőszolgáltatások használata otthoni biztonsági kamerákhoz. A kamera általában nem teszi lehetővé a felvett képek helyi tárolását. Ehelyett a videókat elküldik a felhőbe, és ott lehet letölteni. Bizonyos esetekben még letölteni sem engedélyezett. Csak megtekintheti a videókat, és ha a videót felhőben szeretné tartani, havi díjat kell fizetnie.

De az igazi kérdés itt nem az otthoni automatizálás költségeiről szól. Arról a költségről szól, hogy nem használja ezt a csodálatos technológiát. A pénzmegtakarítás az intelligens eszközök egyik fő előnye, és előfordulhat, hogy egy-két év alatt megtérülhet moduljainak költsége. Csak egy funkció – egy készülék kikapcsolásának lehetősége, amikor nem használják – valóban csökkentheti a villanyszámlát.


Kapcsolódó cikkek

hírek

iot

okosotthon

wifi