Könnyen telepíthetők az okosotthon rendszerek?

2021.07.30 / Balázs / 4 perc

A telepítés egyszerűsége meglehetősen szubjektív téma az otthoni automatizálásban. Számos kérdés merül fel, és mindegyik másképp érintheti Önt, mint más embereket. Végül is a „könnyű” szó különböző embereket jelent.

Tehát foglalkozzunk a telepítés számos lehetséges nehézségével.

Itt van egy egyszerű rész: az app letöltése. Ha az okostelefon használata meghaladja az ön képességeit, akkor minden reményen felül áll, és el kell hagynia az otthoni automatizálás ezen gondolatát, hacsak nincs más, aki képes telepíteni (és végül működtetni) az otthoni automatizálási rendszert.

Az alkalmazás letöltését követően csatlakoztathatja a hubot (feltételezzük, hogy 3 évesnél idősebb vagy), majd csatlakoztatja a Wi-Fi routert. Ezután az alkalmazás megadja a megfelelő utasításokat a telepítés befejezéséhez szükséges teendőkről.

Az okoseszköz csatlakoztatása az elosztóhoz általában hasonló eljárás, ezért nem lehet gond. Ismét letölti az alkalmazást az eszközhöz, majd csatlakoztatja az intelligens modult. Ezután az alkalmazás felsorolhatja a központot és az eszközt, és Ön csak követi az irányítást, hogy a két eszköz együttműködjön.

Ha az elosztóhoz két eszközt csatlakoztatunk, akkor ez egy kicsit problémásabb lehet. Ez azért van, mert hiányoznak a szabványok arra vonatkozóan, hogy ezek az eszközök hogyan kommunikálnak egymással. Ezeket a kommunikációs eszközöket protokolloknak nevezzük. És rengeteg protokoll van. Ez nem csak az okostelefonok iOS és Android, vagy a Mac és a Windows PC közötti választás kérdése. Számos protokoll létezik, például a Z-Wave és a ZigBee, amelyek a legnépszerűbbek közül kettő.

Most egy hub kompatibilis lehet a különféle protokollokkal, így mind a ZigBee, mind a Z-Wave eszközöket képes befogadni. De nem lehet teljesen biztos abban, hogy két különböző, különböző protokollokat használó eszköz zökkenőmentesen működhet egymással. Valójában gyakran arról számoltak be, hogy két, ugyanazt a protokollt használó eszköz nem biztos, hogy megfelelően működik, ha két különböző cég gyártja őket!

Tehát mit tehet, hogy könnyebb legyen magának? Az egyik lehetőség az, hogy csak egyetlen vállalat által gyártott eszközökre korlátozódjon. Vagy kiválaszthat egy megbízható tanúsítási módszerrel rendelkező rendszert, hogy pontosan tudja, melyik intelligens eszköz működhet az elosztóval és egymással. Egy másik lehetőség egy olyan professzionális telepítő szolgáltatásainak igénybevétele, amelynek tapasztalata van arról, hogy mely eszközök tudnak és működnek együtt.

Végül néhány terméknek vezetékezési megoldásokra lesz szüksége. Amikor vezetékeket kell levágnia, vagy ha elektromos vezetékekkel és a megszakító panellel kell dolgoznia, akkor elektromos barkácsolási tapasztalatra lesz szüksége. Vagy felvehet egy villanyszerelőt, aki elvégzi az egész telepítést.

Az egyes eszközök telepítése többnyire nagyon egyszerű, néhány jelentős kivételtől eltekintve. Akkor válik trükkössé, ha azt akarja, hogy működjenek együtt.

 


Kapcsolódó cikkek

hírek

iot

okosotthon

wifi