Mi az a Tűzfal és NAT router

2021.12.25 / Balázs / 2 perc

A tűzfal úgy működik, mint egy útválasztó, azzal a különbséggel, hogy a felhasználó által konfigurált szabályok szerint blokkolja a külső hálózatból érkező forgalmat. A tűzfal megvédi az otthoni/kisvállalati hálózat számítógépeit és eszközeit az interneten behatolóktól.

Gyakorlatilag úgy működik, mint egy egyirányú digitális kapu, amely blokkolja az interneten lévő eszközök hozzáférését a hálózathoz, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a hálózaton lévő eszközök csatlakozhassanak az interneten lévő eszközökhöz. (vázlatrajz alul) Tűzfal-funkció-áttekintés

A kis hálózatok tűzfal/NAT router kombinációt használnak, amelyben egyetlen eszköz NAT router és tűzfal szerepét tölti be. A NAT hatékonyan elszigeteli az otthoni hálózatot az internettől.

Ha Windows XP-t (vagy annál magasabb rendszert) használ, akkor a számítógépén is van tűzfal. Ez a tűzfal kevésbé biztonságos, mint az útválasztóba/kapocsba épített tűzfal, de a számítógépeken általában engedélyezve hagyja. Amikor alkalmazásokat telepít, pl. a Skype-ot, azt fogja tapasztalni, hogy azok megváltoztatják a tűzfal beállításait.


Kapcsolódó cikkek

Mi az a high-resolution, hi-res audio?

2021.05.06 / Deésy György / 3 perc

Mi az a hub?

faq    wifi
2021.04.04 / Balázs / 2 perc

hírek

iot

okosotthon

wifi