A legegyszerűbb okosotthon-frissítés, amelyet saját maga is elvégezhet

2021.03.08 / Balázs / 6 perc

Soha nem volt még jobb alkalom saját okos otthonának kiépítésére. Egyes frissítések több munkát igényelnek, mint mások. Az intelligens izzó becsavarása sokkal könnyebb, mint egy teljes villanykapcsoló újbóli bekötése. Ez különösen fontos, ha albérletben éll, és nincs jogosultsága túl sokat változtatni a házában.

És itt van a jó hír: Ha telefonjával vagy hangparancsaival szeretné irányítani a világítást, a kütyüt és a tévét, vannak egyszerű okosotthon-frissítések, amelyeket könnyedén elvégezhet maga is. Itt van néhány, amit érdemes kipróbálni.

Kezdje okos hangszórókkal, hogy irányítsa az egész otthont

A hang vezérelt intelligens hangszóró a jó okos otthon középpontja. Semmi sem hasonlít arra az érzésre, hogy lekapcsolja a hálószoba fényeit az ágyból, vagy bekapcsolja a légkondit a kanapéról. Amellett, hogy más intelligens otthoni kütyük parancsnoki központjaként működnek, a tisztességes intelligens hangszórók otthoni audió rendszerként is szolgálhatnak.

Ha csak az alapszintű hangvezérlést keresi, az Amazon és a Google hasonló intelligens hangszórókat kínál: a Google Nest Mini-t (49,99 dollár) és az Amazon Echo Dot-t (49,99 dollár) , mindkettő 50 dollárért mindkettő gyakran sokkal alacsonyabb áron is kapható. Ezek az eszközök önmagukban beállíthatnak időzítőket és riasztásokat, zenét vagy podcastokat játszhatnak le, és válaszolhatnak az alapvető keresési kérdésekre (például „Milyen idő lesz holnap?”).

Míg az Amazon és a Google intelligens hangszórói jók ugyan, ha nem érdekel túlságosan a hangminőség. A csúcskategóriás intelligens hangszórók az alternatívál ott, ahol jobb hangzást szeretne. A Sonos One (199 dollár) az Alexa és Google Assistant szolgáltatással érkezik, és központként szolgálhat az egész ház audió rendszeréhez. Több Sonos hangszóró is  összekapcsolható, hogy otthonának több helyiségében, vagy akár az egész házban működjön , miközben ugyanazzal az intelligens otthoni hangsegéddel dolgozik és vezérli, amelyet más hangszórókon szokott meg.

Ha az Apple intelligens otthoni ökoszisztémájában, a HomeKit-ben gondolkozik, a HomePod Mini (99,99 dollár ) az ideális kiindulópont. Bármely HomeKit-kompatibilis intelligens eszköz központjaként működhet, és megfelel a Nest Mini vagy az Echo Dot szolgáltatás keretének is. A belépő szintű egység drágább, mint más intelligens hangszóró-ökoszisztémáké, de jobb alapszintű hangminőséget kap, így ha fontos a jó hang, akkor ez lehet a megfelelő út.

Nézzen videókat és irányítsa otthonát egy érintéssel egy intelligens kijelző segítségével

Az intelligens kijelzők egy másik jó alternatíva (vagy kiegészítés) az intelligens hangszórók számára az okos otthon elindításához. Ezek hasonló funkciót látnak el, hangparancsok kezelésével és zenelejátszással, de beépített képernyőkkel is rendelkeznek, így hangparancsok helyett egy érintéssel lehet videókat lejátszani, recepteket keresni és más intelligens otthoni eszközöket vezérelni.

A Google Nest Hub (89,99 dollár) például képkeretként működik, amikor nem használja. Amint hozzáért, megmutatja a legutóbbi értesítéseit,  gyors vezérlést biztosít az intelligens fények, zárak vagy kamerák számára; és akár recepteket is kerershet főzés közben. Hivogató célként szolgálhat olyan alkalmazásokhoz is, mint a Netflix vagy a YouTube, és még videohívások lebonyolítását is lehetővé teszi.

A hasonló Amazon Echo Show (129,99 dollár) hasonló funkciókat lát el, például videohívást és műsorok nézését a kis képernyőn. Alexa nyomon követheti a bevásárlólistákat, válaszolhat az alapvető keresési kérdésekre, vagy megmutathatja fényképeit.

Az, hogy melyiket választja, nagyban függ attól, hogy melyik ökoszisztémában él többet. A két eszköz nagyrészt hasonló, ezért válassza ki azt, amelyik a legjobban működik a már használt szolgáltatásokkal.

Irányított izzókkal és fényerő-szabályozókkal vezérelheti a világítást

Rengeteg intelligens villanykörte van, de a Philips Hue vezeti a csomagot. Beszerezhet egy kezdőcsomagot egy elosztóval (amire szüksége lesz), valamint néhány izzót , de ha megvan az elosztó, hozzáadhat további izzókat, fénycsíkokat , lámpákat és még sok mást. A színárnyalatos izzóknak nincs szükségük komplex világításkapcsolókra, hogy az intelligens otthoni platformokról vezérelhetők legyenek, így egyszerűen megvásárolhatja a szükséges lámpákat, és mozgáskor magával is viheti őket.

Természetesen az izzóalapú intelligens lámpák többségével az egyetlen probléma az, hogy bekapcsolva kell hagynia a villanykapcsolót. Ha valaki lekapcsolja a kapcsolót, akkor már nem tudja a hangjával irányítani.

A Lutron Smart Dimmer (39,95 dollár) mindkét ügyet meglehetősen okos trükkel oldja meg: Vezeték nélküli csatlakozású fényerőszabályzóval egészíti ki a meglévő villanykapcsolót. Ez nem csak a kapcsolót rejti el, hanem az intelligens izzókhoz is csatlakozik, így fizikai kapcsolóval fel vagy le kapcsolhatja a lámpákat, ha véletlenül az egyik közelében sem tartózkodik. Csak győződjön meg arról, hogy kompatibilis-e a jelenlegi kapcsolóval.

 


Kapcsolódó cikkek

Az intelligens otthoni energia jövője

2021.06.05 / Balázs / 4 perc

hírek

iot

okosotthon

wifi