A hagyományos irodaépület újra értelmezése

2021.04.18 / Deésy György / 2 perc

A Viettel épület Hanoiban, Vietnamban található és az állami telekommunikációs vállalatnak ad otthont. Az irodaház új szintre emeli a fenntarthatósági tényezőket és új utat mutat tervezőknek, építtetőknek egyaránt az okos épületek irányába. Az épület high-tech megoldásait az ABB szállította.
Az egyre sűrűbbé váló nagyvárosok egyre több energiát fogyasztanak, egyre nagyobb szerepet játszanak a környezetszennyezésben (ez sok helyen komoly probléma a légszennyezettség).

Óriási potenciál rejlik az új építésű okos épületekben az energiamegtakarítás területén. A Viettel sikeresen oldott meg egy jelentősnek tekinthető 20% energiamegtakarítást az épületben, mindezt úgy, hogy egy szuper korszerű, kényelmes és biztonságos munkahelyet hozott létre.
Az innovatív épületben használt technológia fénypontjai tartalmazzák a legújabb okos épület megoldásokat, energiatakarékos gépészetet és HVAC (légtechnika) meghajtókat.
Az épület minden rendszere beleértve a világítást, hűtés/fűtést, biztonságtechnikát, energia menedzsment rendszert összeköttetésben áll, hogy a lehető legkevesebb energia kerüljön felhasználásra. Az épületgépészet minden meghajtó motorja precíz ellenőrzés alatt üzemel, hogy csak éppen annyi energiát használjon fel működéséhez, ami feltétlenül szükséges legyen itt szó a vízhálózatról, elektromos hálózatról, légtechnikáról, hogy az energiaveszteség zéróra redukálódjon.
A minden mindennel kapcsolatban álló, egyesített hardver és szoftver rendszer teljesen automatizált.
Az ABB egy másik műszaki megoldásának segítségével csökkentették az épület környezet szennyezését és a tűzveszélyt egyaránt. Az olajmentes transzformátor rendszer tovább csökkenti a környezetszennyezés mértékét, a gépészet több integrált rendszere teljesen újrahasznosítható anyagokból készült.
Az irodaház tökéletes példája annak a technológiának, amivel a jövő nagyvárosait még élhetőbb környezetté varázsolhatjuk.


Kapcsolódó cikkek

hírek

iot

okosotthon

wifi