Az intelligens otthoni energia jövője 2.rész

2021.06.10 / Balázs / 3 perc

Kihívások és a kapcsolódási lehetőségek megoldása

Mivel az intelligens otthonok sok különálló intelligens eszközből állnak, mindegyiknek megvan a maga kis kihívása.

De ha az intelligens otthont úgy tekintjük, hogy mindezek a dolgok együtt dolgoznak, akkor a kihívás az, hogy jól működjenek együtt, és ennek a problémának rengeteg különböző rétege van.

Beart szerint: “Ott van a szemantika és a sémák problémája. Ha van egy szolgáltatásom, amely használni akarja a termosztátomat, ha van egy olyan szolgáltatásom, amely megpróbálja optimalizálni a fűtésemet a komfortérzet javítása és a költségek csökkentése érdekében, milyen paramétereket vár el a fűtésemtől?

“Elvárja, hogy legyen egy termosztátom, amelynek hőmérséklete Celsius-fokban van megadva? Még hosszú út áll előttünk… Ha mindent ugyanattól a gyártótól veszünk, akkor valóban együttműködik; ezt látjuk például az Apple esetében.”

Mivel azonban a háztulajdonosok számára nem lehetséges, hogy minden készüléket ugyanattól a nagy készülékgyártó cégtől vásároljanak a házukban, az iparágnak meg kell találnia a módját, hogy ugyanazokat a műszaki szabványokat használják, hogy a készülékek helyben, szorosan integrált rendszerben tudjanak egymással beszélni.

Beart szerint azonban ez nagyon nehéz lenne, mivel a dolgok folyamatosan változnak, folyamatosan jelennek meg új eszközök, és ezzel párhuzamosan nehéz olyan szabványt létrehozni, amely örökre, mindenki számára mindent tud.

“A jó hír az, hogy többé már nincs szükségünk ilyen dolgokra, mert itt van az internet, és az internet zsenialitása az IP, az Internet Protocol beállítása. Tehát a telefonomon rengeteg alkalmazásom van, és a telefonom sokféleképpen kommunikálhat vele, használhat Wi-Fi-t vagy használhat mobilhálózatot.

“Ha elindítom az e-mail alkalmazásomat a telefonomon, az képes felvenni az e-mailjeimet. És nem számít, hogy ehhez mobilhálózatot vagy Wi-Fi-t használ. Ezek technikai szempontból nagyon különböző szabványok, de az én e-mail alkalmazásomat ez nem érdekli, mert az IP internetprotokoll szűkös pazarlásán már túl vannak, és ez az alapvető dolog tette az internetet robbanásszerűvé.

“Ez az absztrakció, amely lehetővé teszi, hogy a funkcionalitás minden különböző rétege egymástól függetlenül fejlődjön, ahelyett, hogy egyetlen nagy, folyékonyan mozgó szabványba lennének bezárva.”

Mivel az internet használatának ez a módja közös módot ad a beszélgetésre és közös helyet a helyi összeköttetésre, Beart úgy véli, hogy ez az a mágikus darab, amely zökkenőmentessé teheti az intelligens otthon működését.


Kapcsolódó cikkek

Mi az a Hálózati központ?

2021.12.05 / Balázs / 1 perc

hírek

iot

okosotthon

wifi